Megesszük a világot?
Svájcban a kenyérgabona 4/5-e Indiából származik, abból az országból, ahol százezrek éheznek. A francia halkereskedők azt mondják, az ipari módszerrel fogott tenger gyümölcse nem evésre való, hanem eladásra. Spanyolország legnagyobb üvegházas agrárvidéke nagyobb, mint Luxemburg és Hollandia együtt- a világban mégis 5 percenként hal éhen egy gyermek. A világ élelmiszer termelése és elosztása katasztrofális szintre jutott. A 3000 kilométerről importált paradicsom olcsóbb, mint a hazai. A legtöbb élelmiszert génmódosított szójával dúsítják. Hova vezet ez a folyamat? Az emberiség élelmiszer ellátása nem több, mint néhány tucat multinacionális cég versengésének színtere?
A világ ma szója, rizs, kukorica, pityóka és ezek génmódosított változatainak az evője:
Ezen cégek megengedhetik maguknak, hogy akár fel se tüntessék, hogy termékeikben génmódosított növényeket használnak! |
Két milliárd hektár termékeny föld sivatagosodott el az ember miatt, ennek fele a huszadik század terménye és folytatódik 10 millió/ha ritmusban. Franciaországban 90 százalékos minőség romlás van jelen, 40t/ha termőtalajt veszít el évente. Marokkó 100-at, Svédország 10-et, Spanyolország 60-at. A paradicsomban 18 különböző spray van, a hagymában 21-és ez csak maga a növényben. Erre rá jön még a talajjavítás és a tárolás adalékanyagjai! Romániában még megvan a 30-60 centiméteres humusz.
Megoldás? Permarkultúrás módszer.
A talajról: Humusz- Humidité- Humanité- Humilité!
Hagyjuk
el az ásást! Az aerob baktériumok a talaj felső 5 cm-ben élnek, míg az
anaerobok az alsó felében. Egy kávéskanál termőtalajban 7 milliárd
mikroorganizmus van. A gombák, rovarok 80%- a ebben a felső 5- 10 cm-ben élnek!
A giliszták akár 4%-ot is tudnak emelni egy agyagos talaj humusztartalmán. Ásással
a giliszták munkája zavarodik meg teljesen- kitör a szén a felszínre, és
elillan CO2 formájában. A komposzttal nem a növényt etetjük, hanem a talajt.
Nálunk:
40/60 arányban a biomassza a földfelszín felett-alatt van, főleg bakteriális talaj.
A gombák 300 ezer faj körül vannak felfedezve; látható részük 2%! Képesek szétszedni
a káros molekulákat, majd összerakják, hogy a növények felvehessék azokat.
Kőolajteszt:
kőolaj hulladékba áztatva a szalmabálát, komposzttal rátelepítve a gombákat- képesek
felbontani a szennyeződést- ezután porrá őrlés- visszaszórás az erdőbe épületfáknak szánt ültetvény alá! Szétbomlasztják a termeszeket is. Csak 5% ismert a gombák és fák közötti
kapcsolatoknak. 1993-as tanulmányban mértek 6,5 km-es gombafonalat is a földben;
éveinkben dns teszttel bizonyítva van, hogy egy gombafonal elmehet akár 60
km-re is. Mi történik a szántással?...
Nálunk, ami a hátrány
(tél), az előny: minden tavasszal egy új, friss kezdés; mivel minden lehull ősszel,
csak keveset kell a talajképzéssel törődni; télire hőtárolás nappal és éjjel hő
leadás. Csak 90 napos terménynövekedés évente, de szépen el lehet ezt nyújtani úgy
tavasszal, mint ősszel.
A komposzt: A műtrágya 80 hónap, trágya 6 év, komposzt
17 év alatt mosódik ki a talajból. A természet hidegen komposztál.
Komposzt lerakás
évente:fél hektárra 30 perc. Egy teáscsésze komposzt elég a zöldség felnevelésére;
2 köbméter komposzt 10 árra, elég egy év élelem előálítására egy személynek 6 óra
alatti kiszórással!
Egyharmad trágya (N forrás), kétharmad széna-szalma (C forrás), aktivátor
kell a komposztba. Az ideális érés 55C- fokon történik.
Komposzthernyó farm létrehozása: körforgással
egy fa körül mindig hozzáadva a friss hulladékot és kivéve a másik felén a kész
humuszt; a fa hasznosítja a folyamat levességét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Tessék mondani