2013. november 25., hétfő

Elveink

A kerti veteményes bemutatása után, itt a bevezető az igazi élettér létrehozásáról, amely lehet a kiskert, vagy akár több száz hektár is.
Néhány fogalomról magyarázatokat fogok adni, mivel meglátásom szerint elveszítették a történelmi kezdetekben kialakult igazi értéküket. Gondolok itt a gazdára, a nemességre, a tanyára, a "rossz" időjárásra. Nos, akkor veszem sorban: 
 Gazda- jelenünkben egyszerűen ő a "tulaj", farmer. Viselkedése, modora hagy némi faragni-valót maga után. Nem szólok meg senkit, hisz Mária Terézia óta ilyenné formálta a kialakult társadalom. Az utolsó pofont pedig a kollektivizálás adta. 
 Nemesség- mostanra, az elkényelmesedett, tápos, újgazdag, kizsákmányoló társadalmi osztályra ragadt nagyon helytelenül e jelző. 
 Tanya, farm- mostani jelentése: egyszerűen a mezőgazdasági megművelt terület, a legtöbb esetben a környezeti erőforrások kimerítésének a határát súrolja.  
 Rossz idő- hacsak nem süt a Nap, mindig rossz időre panaszkodik az ember. No a tavalyi évben volt bőségesen meleg, de majdnem fel is kopott az emberek, állatok álla. Csaknem kiszáradt minden. Valójában a sok pára, csapadék, vagyis a víz az életet jelenti. Nem minden növény szereti a vizet, de a nedvességet igen.
 Nos, akkor jöjjön a kiigazítás. A permakultúrás tervezés mindent a helyére tesz, mivel az ember elszakadt a természettől, ahogyan a közmondás is mondja: át esett a ló másik oldalára.
Ebben a rendszerben a Gazda "leszáll a magas fáról", úgy teremti meg életterét, hogy nemhogy nem árt a természetnek, de többet ad, mint amit elvesz. Az ilyen tervezési folyamatokról könyvek egészen a közelmúltig nem voltak, csak száraz mezőgazdasági teknikákról. De mostanra sokan leírták működő elveiket. Itt kiemelem a mi vidékünkre nagyon is megfelelő leírást, az osztrák Sepp Holzer úr könyvét jelenleg román fordításban: Permacultura- Ghid practic pentru agricultura la scara mica.
 Ha valakit érdekel, de nem tudja letölteni, emailben szívesen átküldöm.
Angol, francia, német nyelven a világhálón ugyancsak meg lehet találni:
-angol link:
 Az igazi nemes viselkedés valaha a tisztesség, becsületesség, hűség, emberség jelzőit foglalta magába. És itt nem egy ember, hanem családok, nemzetségek, generációk vitték tovább ezeket az erényeket. Túl szép, hogy így legyen újra? Rajtunk áll.
 Mostantól, ha tanyáról lesz szó, számunkra túlzások nélkül, a földi édenkertet jelenti. A Föld minden táján már meg vannak valósítva és szépen működnek. Néhány példa: Laguna Blanca


Ausztria- Sepp Holzer:

Ausztrália- Geoff Lawton:
https://www.youtube.com/watch?v=ASNVqSEEk1U





1 megjegyzés:

Tessék mondani